Google Webmaster Araçları Kayıt ve Site Ekleme İşlemleri

Google internet alanında kullanıcılarına birçok yönden hizmet sunar. Bu hizmetlerinden birisi de Google Webmaster Araçları hizmetidir. Bu hizmet ile google web sitesi sahiplerinin sitenin trafik ve akışını yakından takip edebilirler. Sitenizin genel sağlık durumunu Google Tools özelliği ile kontrol edebilirsiniz. Sitenize yapılan saldırıları, Google gözünde sitelerinizin algılanma biçimini Google Tools özelliği ile takip edebilirsiniz.

Webmaster araçlarına sitelerinizi eklemek için “site ekle” linkine tıklayıp sitenizin adresini girmelisiniz. Sitenizin size ait olduğunu ispatlamak için verilecek olan HTML kodunu, ftp ile sitenize bağlanıp sitenizin ana dizinine atmalısınız. Böylece sitenizi doğrulamış olur sitenizi webmaster tools paneline eklemiş olursunuz.

Google Webmaster Araçları Ne İşe Yarar

Webmaster Tools ile sitenizde herhangi bir kesinti problemi meydana geldiği zaman, sayfanıza erişilememesi durumunda, sitenizin dns problemlerini fark etme gibi bir çok konuda size uyarı mesajı gönderir. Gece gündüz acaba web sitemde bir sorun var mı web sitem sorunsuz işliyor mu sorusunu sormadan web sitenizin çalışmasını binayı bekleyen bir bekçi gibi takip eder. Web sitenizle ilgili sorunları anlık olarak size rapor eder. Böylece olası tehlikeli durumları erkenden fark edip gerekli önlem ve tedbirleri alabilirsiniz. Sitenizdeki sorunları erken fark eder çözüme kavuşturursunuz.

İpucu

Yeni bir site açıyorsanız 10 tane içerikten sonra bu işlemi yapmanızı tavsiye ederiz.

 

Sitemap

Webmaster Tools ile site haritanızı oluşturabilirsiniz. İçeriklerinizin ne kadarının indeks aldığını, sitenizdeki bağlantı ve sayfalardan hangisinin erişilebilir, hangisinin erişilmez olduğunu görebilirsiniz. Kırık linkleri fark edip onarabilirsiniz.

Link Kontrolü

Sitenizde istenmeyen sayfalar varsa bunu Url panel üzerinden ayarlayabilirsiniz. Bu bağlantıları kaldırabilirsiniz. Google bazında hangi kelimede yükseldiğinizi, hangi kelimede düştüğünüzü google webmaster tools ile bunun takibini yapabilirsiniz.  Sayfalarınıza yapılan tıklamalar ve gösterimleri buradan görebilirsiniz. Google sitenizde herhangi bir güvenlik sorunu tespit etmesi halinde sorunun neden kaynaklandığı otomatik olarak size iletir. Böylece siz de bu soruna anında müdahale edip sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Site ayarları sayesinde sitenizin ulaşmak istediği kullanıcıların bulunduğu coğrafi bölgeyi ülke google webmaster tools bölümünden seçebilirsiniz.  Adres değişikliği kısmından sitenizde 301 çekebilir ve mevcut domaininizdeki sitenizin bağlantılarını  yeni aldığınız başka bir domaine yönlendirebilirsiniz.

Webmaster Tools Url Ekleme

Öncelikle aşağıdaki bağlantıdan giriş yapıp, site ekleme kısmını açıyoruz. Bağlantıya tıkladıktan sonra mülk ekle kısmına basın.

https://search.google.com/search-console

Google Search Console’u kullanabilmek için domain hesabınızı doğrulamanız gerekir. Domain doğrulamak için şu yöntemlerden birisini seçmelisiniz:

  • Sitenizin <head> bölümüne bir HTML etiketi eklemek
  • Domain isim sağlayıcıda oturum açmak
  • Google Analytics kullanmak
  • Google Tag Manager hesabı kullanmak
  • HTML dosyası yüklemek

Birden fazla doğrulama yaparak hesabınızı daha güçlü duruma getirebilirsiniz. web sitenizin “www” ve ”www” olmayan sürümlerini doğrulamanız, web siteniz açısından iyi olacaktır. Web sitenizi doğruladıktan sonra  sitenizi tarayabilir ve geri bildirimde bulunabilirsiniz.

Adım Adım Site Ekleme 

Yukarıdaki bağlantıdan mülk ekleme alanına girince üstteki resim karşınıza gelecek. Buradan sağ taraftaki url ön eki kısmına geliyoruz ve sitemizin alan adını giriyoruz. Alan adınızı girdikten sonra doğrulama ekranı açılacak. Buradan isterseniz doğrulama html dosyasını indirip sitenizin ana dizinine atabilir. İsterseniz de doğrulama kodunu alıp sitenizi <head> </head> kodları arasına ekleyebilirsiniz. Bu ekleme işlemini yaptıktan sonra siteniz doğrulanmış olacaktır.

İpucu

Sitenize sürekli içerik girmiyorsanız, index alma hızınız düşecektir. Sitenizin anında index almasını istiyorsanız günde 4-5 içerik girmelisiniz. Bu sayede Google örümcekleri sitenizde kalacaktır.

Webmaster Araçları

Google search console ekranında size yardımcı olabilecek bütün webmaster araçlarını bulabilirsiniz. Sitenizi kayıt ettirdikten sonra bu araçları kullanabilirsiniz.

  • ARAMA GÖRÜNÜMÜ: Adından da anlaşılacağı gibi web sitenizin arama sonuçlarında nasıl görüldüğünü gösterir. Sitenin Arama Görünümü çeşitli faktörlerden etkilenir ve tıklama oranı(CTO) üzerinde etkilidir.
  • YAPILANDIRILMIŞ VERİ: Bu sayfada Google, bulduğu yapılandırılmış verileri toplar. Yapısal verilerin sayısını ve hatalarını buradan görebilirsiniz. Hataları düzeltmek için raporu indirmelisiniz. Yapısal veri test aracı ile hataları tespit edip tanımlayın. Sorunu çözmek için öneriler bölümünden destek alabilirsiniz.
  • VERİ İŞARETLEYİCİ: Yapılandırılmış Verileri kullanmak istediğiniz halde back-end kısmına erişiminiz yoksa veri işaretleyiciyle yapılandırılmış verileri kullanabilirsiniz. Web sitenizde herhangi bir sayfanın URL’siyle işleme başlayın.  Bilgi türünü seçip bir etiket seçerek bağlam menüsünü kullanın. İşaretlenen tüm bilgiler sağ kenar çubuğunda yer alır. Sayfada görünmeyen bilgiler manuel olarak girilir. Dişli çark simgesini kullanıp eksik etiketleri ekleyebilirsiniz.
  • HTML İYİLEŞTİRME: HTML İyileştirmeleri sayfası, meta açıklamaları, başlıkları ve dizine eklenemeyen içeriklerle ilgili hataları belirler. Bu raporlar daha çok yinelenen içerikleri araştırmak için kullanılır.
  • SİTE BAĞLANTILARI: Kullanıcıların web sitesinde gezinmesine yardımcı olmak için kullanılır. Kullanıcı ile alakalı olabilecek daha detaylı kısa yollardır.

  • ARAMA TRAFİĞİ: Ziyaretçilerinizin nereden geldiklerini, hangi domainlerde linkleriniz olduğunu bu bölümden öğrenebilirsiniz.
  • ARAMA ANALİZİ: Search Analytics, Google Search Console’daki en popüler raporlardan birisidir. Size Google tarafından gelen organik trafik konusunda fikir verir. Popüler sorguları, sayfaları, ülkeleri ve cihazları buradan takip edebilirsiniz.
  • DAHİLİ BAĞLANTILAR: Dahili bağlantılar sayfanızın üst sıralara çıkmasına yardımcı olur. İç bağlantılar raporu aracılığıyla, en fazla dahili bağlantı alan sayfaları belirleyebilir bu bölümde gerekli oynama ve değişiklikler yapabilirsiniz.
  • MANUEL İŞLEMLER: Manuel İşlemler sayfası, her SEO uzmanının en kötü kâbusudur. Bu bölümden web sitenizin ceza alıp almadığını görebilirsiniz. Google bazen google politikalarını ihmal eden sitelere ceza keser. Google spam uyguladığı sitelerin indexleri silinir. Arama motorunda görülmeyen siteler kısa sürede silinip google dünyasından kaybolur.
  • GOOGLE DİZİN: Bu bölümde web sitenizin kaç sayfasının Google dizinine eklendiğini ve istenmeyen URL adreslerini kaldırabilirsiniz.
  • TARAMA HATALARI: Sayfalarınızı dizine eklenmeden önce sitenizi taramanız gerekir. Bu işlemle ilgili tüm bilgiler burada yer alır. Tarama Hataları raporu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Googlebot’un web sitenizin sayfalarını tararken karşılaştığı tüm hataları gösterir. İşleri düzenli tutmak için düzeltilen hataları işaretlemelisiniz.
  • TARAMA İSTATİSTİKLERİ: 90 gün içinde taranan sayfa sayısını, indirme süresini ve indirme boyutunu buradan görebilirsiniz. İdeal olarak, günlük taranan sayfa sayısını en yukarıya çıkarırken, indirme süresini ve boyutunu düşürmelisiniz.

İpucu

İçerik ekledikten sonra url denetiminden bağlantınızı dizine eklemeyi unutmayın, bu şekilde içeriğinizin indexlenmesini sağlayacak ve başkaları tarafından çalınmasını engelleyeceksiniz.

  • GOOGLE GİBİ GETİR – URL DENETİMİ: Google’nin bir sayfayı nasıl işlediğini taklit eden bir araçtır. Google “Alma ve İşleme” yöntemiyle sayfayı tarar. Sayfayı tarayıcıların yaptığı gibi görüntüler. Yeni bir site açtıysanız içerik paylaştıktan sonra google gibi getir yapmayı unutmayın. Bu araç sayesinde siteniz Google tarafından daha hızlı bir şekilde indexlenecektir.

  • SİTE HARİTASI: Site Haritası oluştururken, XML Site Haritası oluşturmalısınız. Bu Site Haritasının yerini Google Search Console ile Google’a bildirebilirsiniz. Bir Site Haritası oluşturmak için sağ üst köşedeki butonu kullanabilirsiniz. Gönderilen ve dizine eklenen sayfalar arasındaki farkı buradan takip edebilirsiniz.

 

Yukarıda anlattığımız şekilde bütün işlemleri kolayca yapabilirsiniz. Takıldığınız yerlerde bize yorum kısmından sorularınızı iletebilirsiniz.

Yorum yapın